Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Βότανα και Αναπνευστικό

Βότανα και Αναπνευστικό

Από: Νικόλας Σαμαρίδης, Ν.D       herbs
 


Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται Ο2 και αποβάλλει CO2 με την αναπνοή. Η ανταλλαγή 
των αερίων  (Ο2-CO2) ανάμεσα στο σώμα και τα κύτταρα των ιστών γίνεται παράλληλα με τη θρέψη των ιστών και την αποκομιδή των άχρηστων ουσιών.

Μέρη του αναπνευστικού συστήματος είναι:

Α) η μύτη ( ο ρινικός βλεννογόνος θερμαίνει, υγραίνει και καθαρίζει τον αέρα που κατευθύνεται στους πνεύμονες),
Β) ο φάρυγγας και η αμυγδαλή,
Γ) ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές, Δ) η τραχεία με τους 2 βρόγχους και το βρογχικό δένδρο, Ε) οι πνεύμονες-κύρια όργανα του αναπνευστικού συστήματος
(τρίλοβος δεξιός και δίλοβος αριστερός πνεύμονας) με εκατομμύρια κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων κατά την αναπνοή.
Οι πνεύμονες είναι τα όργανα που έχουν εμβρυολογική συγγένεια με το στομάχι και τον γαστρεντερικό σωλήνα (ενδόδερμα).
Έτσι εξηγείται γιατί ο εμετός (φυσικός ή τεχνητός) θα ανακουφίσει όχι μόνο από τη συσσώρευση τοξινών στο στομάχι αλλά και από την υπερβολική συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες και όλη την αναπνευστική οδό με άμεση ανακούφιση σε αναπνευστικές διαταραχές όπως βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. Οι πνεύμονες κατά την Κινεζική Ιατρική, βρισκόμενοι στην κορυφή του κορμιού έρχονται σε άμεση επαφή με τον αέρα και είναι πιο ευάλωτοι σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες π. χ. κρύο, υγρασία, ιούς κ.ά.
Εποχή του πνεύμονα
κατά την Κινεζική Ιατρική είναι το Φθινόπωρο. Πράγματι αυτή την περίοδο ο αναπνευστικός σωλήνας προσβάλλεται από αερογενείς λοιμώξεις όπως οι ιοί (περίπου 80) του κοινού κρυολογήματος.
Τα κρυολόγημα μπορεί να μεταδίδεται και στις παραρινικές κοιλότητες (ιγμορίτιδα).
              
herbs1

Διαταραχές του Αναπνευστικού Συστήματος
1. Ερεθισμένος Λαιμός, Βήχας, Φαρυγγίτιδα, Λαρρυγίτιδα

Τα συνηθισμένα συμπτώματα στις παραπάνω διαταραχές είναι: βουλωμένη μύτη, καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, έκκριση φλεμάτων, χαμηλός πυρετός και γενικά ένα ακαθόριστο αίσθημα κακουχίας. Στη λαρυγγίτιδα υπάρχει βραχνάδα που μπορεί να οφείλεται και στο κάπνισμα.

Από το φαρμακείο της φύσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι:
Για το κρυολόγημα και το συνάχι συνιστώνται: βρασμένο λεμόνι με μέλι και λίγο σκόρδο.
Επίσης αλατόνερο-θαλασσόνερο (physiomer) για καθαρισμό της μύτης γιατί εμποδίζει την ανάπτυξη των ιών.
Γαργάρα με φασκόμηλο που ανακουφίζει το λαιμό και είναι καλό αντισηπτικό.
- Ακόμη το φασκόμηλο και ο σαμπούκος (κουφοξυλιά) βοηθούν στη υποχώρηση του κρυολογήματος και της γρίπης (αφέψημα φύλλων 20-25 γρ. σε 1 λίτρο νερό), πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.
Ενίσχυση του οργανισμού (ανοσοποιητικού) έναντι κρυολογήματος, γρίπης κ. ά. με εχινάκεα και πρόπολη αλλά και συμπληρώματα διατροφής (μουρουνέλαιο, βιταμίνες C και Ε και ψευδάργυρο).
Άμεση ανακούφιση στην καταρροή και γενικά στις ασθένειες  του αναπνευστικού προσφέρουν τα αιθέρια έλαια (πεύκου, ευκαλύπτου)  με εισπνοές ή εντριβές ή εισπνοές ατμών από βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου βοηθούν στην αποσυμφόρηση του βλεννογόνου της μύτης.
- Επίσης λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και αγριοκυπαρισσιού σ’ ένα μπολάκι νερό (πάνω στο καλοριφέρ) ανακουφίζουν το αναπνευστικό και απολυμαίνουν  την ατμόσφαιρα.

2. Βρογχίτιδα
Λοιμώξεις  του βρογχικού δένδρου, φλεγμονώδεις με βήχα και απόχρεμψη (βλέννα). Μπορεί να είναι και επακόλουθο γρίπης. Εδώ θα βοηθήσουν φυτά με αιθέρια έλαια για παροχέτευση (απόχρεμψη).
- Η ρίγανη, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος , κυρίως το θυμάρι (αφεψήματα).
- Για βήχα ξερό (η δροσέρα), για παραγωγικό (το θυμάρι), ενώ η λαϊκή ιατρική συνιστά νερό με μέλι. - Ακόμα για να μαλακώσουν οι βλεννογόνοι θα βοηθήσουν η αλθαία, για τους σπασμούς θα βοηθήσει σπασμολυτικά το αγριομάραθο.
- Συνιστάται επίσης (έγχυμα) από τρία βότανα π.χ. αλθαία, θυμάρι, ίνουλα. Μια κουταλιά της σούπας σε 1 ποτήρι βραστό νερό.
                                                                                   Υγιαίνετε!

Σημ. : Καμιά οδηγία παραδοσιακής χρήσης βοτάνων δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή.
herbs3


Νικόλας Σαμαρίδης, Ν.D
Φυσικοπαθητικός - Βοτανολόγος, Α.Π.Θ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου